Case Study

EMK Capital heeft een belang genomen in de nieuw gevormde EyeCare Groep, een high-end optiekketen met circa 100 winkels in Nederland.

De groep bestaat uit een fusie van acht onafhankelijke familiebedrijven, te weten Bril In Mode, Briljant Groep, City Lens groep, EyeCare, Iris Optiek, Saton Optiek, Van der Leeuw Optiek en Verhoeven Groep. De individuele bedrijven binnen de groep gaan samenwerken met als doel hun bedrijven verder te professionaliseren en harder te kunnen groeien. De groep is gezamenlijk marktleider in het hogere segment van de Nederlandse optiek- en hoorbranche en heeft de ambitie om deze positie verder uit te breiden. Naast de te behalen synergievoordelen zorgt de overname ervoor dat de EyeCare Groep een professionaliseringslag kan maken op het gebied van digitalisering en innovatie.

Rob van der Leeuw, voormalige eigenaar van Van der Leeuw Optiek en Non-Executive Director van EyeCare Groep licht toe: “Ik ben erg enthousiast over de toekomstige samenwerking tussen de gezamenlijke optiekbedrijven, het management en EMK Capital. EyeCare Groep is de eerste grote speler in het hogere segment van optiekbedrijven met een nationale dekking. Bovendien beschikt de groep over de financiële middelen om uit te groeien tot een data-gedreven organisatie met een volledig geïntegreerde omnichannel strategie. Uiteindelijk beogen we onze medewerkers kansen te bieden om hun vakkennis te vergroten, onze klanten premium oogzorg te laten ervaren en hen gepersonaliseerde en innovatieve producten te leveren. Naast organische groei zien we ook volop kansen om het aantal winkels verder uit te breiden door middel van acquisities.”

Lindenaar & Co heeft de aandeelhouders van de acht ondernemingen gedurende het gehele overnametraject geadviseerd. De werkzaamheden bestonden onder andere uit het overeenkomen van onderlinge afspraken, het assisteren bij de gezamenlijke strategie en vorming van het management van de nieuwe combinatie, het opstellen van een informatie memorandum waarin het gezamenlijke bedrijf werd gepresenteerd, het begeleiden van een competitief proces met een groot aantal geïnteresseerde investeerders, het structureren van de transactie, begeleiding bij het (vendor) due diligence onderzoek en de finale onderhandelingen met betrekking tot de koop- en verkoopovereenkomst en aandeelhoudersovereenkomst.

Wat we gedaan hebben

Acht onafhankelijke familiebedrijven samenbrengen

Op initiatief van twee van de familiebedrijven heeft Lindenaar & Co de andere onafhankelijke familiebedrijven benaderd en het plan tot een fusie gepresenteerd. Dit heeft geresulteerd in acht deelnemende optiekbedrijven die gezamenlijk de EyeCare Groep zijn gaan vormen. Gedurende het gehele traject was Lindenaar & Co het centrale aanspreekpunt voor alle acht de deelnemende optiekbedrijven, waarbij onderlinge afspraken en samenwerking cruciaal zijn geweest voor het succes van deze bijzondere transactie.

Informatie memorandum

Na het vaststellen van een tijdschema en actieplan, is er in samenwerking met de ondernemers van de nieuw gevormde EyeCare Groep een uitgebreid informatie memorandum en financieel model opgesteld, zodat potentiële kopers een volledig beeld zouden krijgen van de optiekketens, activiteiten, groei-ambities en bijhorende financiële resultaten en verwachtingen. Aangezien er nog geen gezamenlijke strategie aanwezig was, heeft Lindenaar & Co samen met het nieuwe management de integratieplannen en gezamenlijke strategie uitgewerkt (incl. synergievoordelen).

Contact met potentiële investeerders

Op basis van de groeistrategie van de EyeCare Groep en de behoeftes van de aandeelhouders, heeft Lindenaar & Co een long- en shortlist samengesteld met potentiële investeerders. Deze partijen zijn door Lindenaar & Co formeel benaderd met een teaser, waarna er naar het tonen van interesse een NDA en informatie memorandum  is toegestuurd. Daarna heeft Lindenaar & Co management presentaties opgezet en begeleid tussen de EyeCare Groep en de geïnteresseerde partijen, zodat de partijen elkaar beter konden leren kennen.

Beoordeling indicatieve biedingen

Gedurende het proces zijn meerdere indicatieve biedingen ingediend en heeft Lindenaar & Co de EyeCare Groep bijgestaan bij het vergelijken van desbetreffende biedingen op basis van kwantitatieve en kwalitatieve criteria. Op basis van diverse managementpresentaties en de vergelijking van de biedingen bleek dat er een goede match was tussen EMK Capital, de behoeftes van de huidige andeelhouders en het nieuwe management van de EyeCare Groep.

Due diligence assistentie

Lindenaar & Co heeft een digitale dataroom opgezet op basis van bedrijfsinformatie van de acht optiekbedrijven, het gehele (vendor) due diligence proces aangestuurd en de vragen van de diverse due diligence adviseurs (o.a. financieel, juridisch en operationeel) gecoördineerd.

Finale onderhandelingen

Op basis van de due diligence uitkomsten en de wensen van de EyeCare Groep, heeft Lindenaar & Co samen met juridische adviseurs de documentatie uit onderhandeld, waaronder de koop-verkoopovereenkomst (SPA) en de aandeelhoudersovereenkomst (SHA). Belangrijke punten in deze documentatie betreffen naast de waardering en te verkopen percentage van de aandelen, ook andere belangrijke onderdelen voor een transactie, zoals details van de financiering van de transactie, de herinvestering door de ondernemers en de toekomstige rol van het nieuwe management.

EyeCare Groep
EyeCare Groep

EyeCare Groep is een nieuw bedrijf bestaande uit 8 high-end retail optiekbedrijven en hoorwinkels met gezamenlijk circa 100 winkels en 600 medewerkers in een groot deel van Nederland.

EMK Capital
EMK Capital

EMK Capital is een hands-on investeringsmaatschappij uit het Verenigd Koninkrijk. EMK Capital focust zich op de sectoren business services, consumenten en industrie. De investeringsmaatschappij beheert £1,5 miljard in haar tweede fonds.